Trotskij

Klass, parti och ledarskap

Leo Trotskij, Ted Grant
30,00 kr
 
  • Författare: Leo Trotskij, Ted Grant
  • Pamflett 54 sidor
  • Tryckt av Revolution 2018
I lager
ISBN
Pamflett5

"Massorna improviserade fram miliser och skapade arbetarkommittéer, deras framtida diktaturs bålverk. Men att krossa kommittéerna, stoppa arbetarnas angrepp på privategendomen och underordna arbetarmiliserna under borgarklassens kommando. ... Vad betyder i detta fall proletariatets 'omogenhet'? Självklart endast att masso  rna trots att de hade valt en riktig politisk linje, inte lyckades krossa socialdemokraternas, stalinisternas, anarkisternas och POUM-isternas koalition med borgarklassen." - Leo Trotskij, "Klassen, partiet och ledarskapet"

De spanska arbetarnas och böndernas offervilja och energi skulle ha räckt till att genomföra revolutionen flera gånger om, men de blev till sist ändå besegrade av fascisterna.

Tillsammans med Lenin hade Trotskij lett den segerrika ryska revolutionen 1917, och han var den som organiserade arbetarklassens maktövertagande i oktober. Här beskriver Trotskij de verkliga orsakerna till den spanska revolutionens nederlag, och förhållandet mellan klassen och dess ledning.

Mer information
Författare Leo Trotskij, Ted Grant
ISBN Pamflett5
Språk Svenska
Förlag Stormklockan
Antal sidor 54
Vikt (gram) 80.000000