Författare

Den proletära revolutionen och renegaten Kautsky / "Radikalismen" - kommunismens barnsjukdom

V. I. Lenin
99,00 kr
 
  • Limhäftad 247 sidor
  • Bokförlaget Proletärkultur 1974
  • Förlagsny
I lager
ISBN
1974

Detta verk innehåller två viktiga texter av V. I. Lenin.

Den proletära revolutionen och renegaten Kautsky är ett svar på försöket att göra marxismen ofarlig, det vill säga avlägsna dess revolutionära innehåll.

"Radikalismen" – kommunismens barnsjukdom skrev Lenin efter den ryska revolutionen som hade radikaliserat och inspirerat miljontals arbetare världen över. Den revolutionära socialismen hade blivit en masstendens och en stor del av arbetarklassen hade avvisat kapitalismen och de partier som försvarade den. Men fortfarande fanns det många arbetare som såg till den borgerliga parlametarismen och till sina gamla ledare i de reformistiska partierna och fackföreningarna.

Lenin förklarar hur socialister kan vinna över de arbetare som ännu inte dragit revolutionära slutsatser, samt hur man bör förhålla sig till den borgerliga parlametarismen och de reformistiska och fackliga ledarna.

"Just den absurda 'teorin' om att kommunisterna inte skulle delta i de reaktionära fackföreningarna visar på det mest påtagliga sätt, hur lättsinnigt dessa vänster-kommunister förhåller sig till frågan om inflytande över 'massorna', vilket missbruk de bedriver med sitt skrik om 'massan'. Vill man hjälpa 'massan' och vinna 'massans' sympati, bifall och stöd får man inte frukta svårigheter, inte frukta kverulantiska anmärkningar, hugg i ryggen, förnärmelser och förföljelser från 'ledarna' (vilka som opportunister och socialchauvinister i de flesta fall är direkt eller indirekt förbundna med bourgeoisin och polisen), utan man måste ovillkorligen arbeta där massan finns."

Mer information
Författare V. I. Lenin
ISBN 1974
Språk Svenska
Förlag Övriga
Antal sidor 247
Vikt (gram) 245.000000
Write Your Own Review
Du recenserar:Den proletära revolutionen och renegaten Kautsky / "Radikalismen" - kommunismens barnsjukdom
Your Rating