Historia

Krisen i den kommunistiska rörelsen, del 1

Fernando Claudin
100,00 kr
  • Författare: Fernando Claudin
  • Kartonnage 463 sidor.
  • Bokförlaget Röda Rummet
  • Förlagsny
  • ISBN: 9173620688
I lager
ISBN
9173620688

Krisen i den kommunistiska rörelsen är den grundligaste genomgången som gjorts av den internationella kommunistiska rörelsens historia. En nödvändig bok för alla som vill nå en förståelse av arbetarrörelsens utveckling i Västeuropa. Del I tar sin utgångspunkt i upplösningen av den Kommunistiska internationalen 1943, som skedde mitt under det att andra världskriget pågick, och undersöker upplösningens orsaker i den politik man bedrev, de förutsättningar man arbetade under, och de nederlag Komintern upplevde innan sin upplösning. Claudín behandlar arbetarklassens stora nederlag i Tyskland på 20- och 30-talen och i det spanska inbördeskriget. Den uppblossande kampen i kolonierna och den kinesiska revolutionens svårigheter under denna period behandlas också i del I.

Del II innehåller en initierad skildring av de olika motståndsrörelsernas arbete under andra världskriget, deras förhållande till Moskva, och beskriver fängslande hur de revolutionära möjligheterna tillintetgjordes i Frankrike, Italien och andra länder i Europa. Claudín behandlar vidare Moskvas brytning med Tito, Sovjet och det kalla kriget, den kinesiska revolutionen och den nya maktbalansen i världen.

Fernando Claudín var under spanska inbördeskriget ledare för det spanska kommunistpartiets ungdomsförbund, och var också medlem i partiets ledning fram till dess att han uteslöts ur partiet i början av 60-talet. Under flera år bodde Claudín i exil i Moskva.

Mer information
Författare Fernando Claudin
ISBN 9173620688
Språk Svenska
Förlag Röda rummet
Antal sidor 463
Vikt (gram) 754.000000