Trotskij

Den förrådda revolutionen

Leo Trotskij
100,00 kr

  • Pocket, 343 sidor.
  • Stormklockan, 2023.
  • Första upplagan.
  • Språk: Svenska
I lager
ISBN
978-91-983146-3-2

Detta är en av de viktigaste marxistiska texterna någonsin. Det är den enda seriösa analysen av vad som hände med den Ryska Revolutionen efter Lenins död. I den här boken förser Trotskij en brilliant och djupgående analys av Stalinismen som den dag idag inte överträffats av någon annan text. Efter 60 år har historien givit den upprättelse. Utan en grundläggande förståelse av detta verk är det omöjligt att förstå vad det var som föranledde Sovjetunionens kollaps och händelserna sedan dess i Ryssland på världsskala.

Detta anmärkningsvärda verk förutsåg Sovjetunionens öde in i minsta detalj. Under perioden av såkallad marknadsreformer upplevde Ryssland den största kollapsen i världekonomins historia. Bara under de första fem åren föll ekonomin med chockerande sextio procent. Fallet är utan motstycke i historien. Det var som ett katastofiskt nederlag i krig. Kollapsen av Sovjetunionen har lett till socialt sönderfall. Barbariets alla element har återkommit. Fattigdom, tiggeri, alkholism, drogmissbruk, prostitution, kriminalitet och epidemier har spridits till en nivå utan motstycke. Delar av ungdomen sjönk ner i trasproletariatet samtidigt som maffia-kapitalisterna ackumulerat ett massivt välstånd genom plundring av de tidigare nationaliserade industrierna såväl som de rika oljeresurser och andra naturresurser.

Den byråkratiska degenereringen av Sovjetunionen och dess slutgiltiga fall måste noga studeras om vi ska kunna svara på frågorna till dagens unga arbetare. Den bästa förklaringen till detta hittar vi här i sidorna till denna fantastiska marxistiska klassiker.

Endast ett återupprättande av en nationaliserad planerad ekonomi kan skapa förutsättningarna för ett återupplivande av Rysslands enorma produktionspotential. Men detta kan inte betyda en återvändå till den gamla Stalinistregimen. Endast en regim av genuin arbetardemokrati i linje med Oktober 1917 kan förse Ryssland med en väg ut ur det nuvarande dödläget. Som Trotskij beskriver i Den Förrådda Revolutionen, en nationaliserad planerad ekonomi behöver demokrati likt den mänskliga kroppen behöver syre.

Mer information
Författare Trotskij, Leo
ISBN 978-91-983146-3-2
Språk Svenska
Förlag Stormklockan
Antal sidor 343
Vikt (gram) 350.000000