Alan Woods

Spain's Revolution Against Franco: The Great Betrayal

Alan Woods
200,00 kr
  • Limhäftad 511 sidor
  • Wellred Books 2019.
  • Förlagsny
I lager
ISBN
978-1-913026-14-1

Historien om den spanska revolutionen på 1930-talet känner de flesta till, men det råder mycket okunnighet om perioden som följde. Historien slutade inte med Francos seger 1939. Och historien om hur Francos diktatur till slut störtades av Spaniens arbetare i en revolutionär rörelse är verkligt inspirerande.

Under väldigt svåra och farliga förhållanden startade de spanska arbetarna en strejkvåg som i sin intensitet och varaktighet inte har någon motsvarighet i historien. Det uppstod inte något ens i närheten av detta i Hitlers Tyskland, Mussolinis Italien eller Salazars Portugal. Detta var en genuin revolution, som kunde och borde ha gått mycket längre än den gjorde. Men det var inte arbetarklassens fel att den inte segrade. Den spanska revolutionen på 1970-talet förråddes skamligt av kommunistpartiets och socialistpartiets ledare, som ingick avtal med före detta fascister för att hejda rörelsen.

Alan Woods deltog själv i den sista fasen av den här kampen och bevittnade några av de mest avgörande tillfällena. Med en stor mängd dokumentärt material från den här tiden, samt nya intervjuer med olika nyckeldeltagare, lyckas han skingra det tjocka lager av lögner, påhitt och halvsanningar för att avslöja vad som verkligen inträffade.

Med nya strider och utmaningar på dagordningen i Spanien och resten av världen är det varje medveten arbetare och revolutionär ungdoms plikt att studera lärdomarna från det förgångna som en nödvändig förutsättning för att vinna en seger i framtiden. Denna bok är ett viktigt bidrag i en nödvändig inlärningsprocess och är obligatorisk läsning för alla som är intresserade av kampen för socialism idag.

Mer information
Författare Alan Woods
ISBN 978-1-913026-14-1
Språk Engelska
Förlag Wellred
Antal sidor 511
Vikt (gram) 886.000000